Tågresa

Tågbranschen är inte lika konkurrensutsatt som flygbranschen, därför är det också inte lika enkelt att hitta billiga tågbiljetter. Men det går att hitta billiga biljetter för tågresor också, framförallt om du vill resa i Europa. Det kan i vissa fall även vara billigare att åka tåg istället för flyg, även om detta hör till det ovanligare. Här är våra bästa tips för att boka de billigaste tågbiljetterna.

Köp online

Boka alltid din tågbiljett online. Även om det i många fall fortfarande är möjligt att köpa biljetten på stationen eller via ombud så är det nästan alltid dyrare. Du låser dig också ofta till säljarens rekommendationer och kan inte fritt jämföra priser. Genom att boka online får du alltså bättre överskådlighet, vilket gör det lättare att jämföra tågbiljetter och priser. Du sparar även tid genom att boka online, då resejämförelsesajterna gör grovjobbet med att sortera ut de bästa priserna och presenterar valen för dig.

Boka tidigt

För tåg är det ännu mer sant än för flyg – ju tidigare du bokar din biljett, desto bättre pris kan du få. Ibland kan det löna sig att vara ute redan ett halvår eller mer i förväg, eftersom tågbolagen ofta släpper sina biljetter cirka fyra till sex månader i förväg. Priser för tågbiljetter nästintill alltid billigast när de först släpps, för att sedan bli dyrare och dyrare ända fram till avgångsdatumet.

Jaga kampanjer

Precis som med flygbiljetter så erbjuder de flesta bolag kampanjer direkt på sina egna hemsidor. Så fastna inte enbart på prisjämförelsetjänsterna, utan ta även en titt hos tågbolagen. De flesta bolag i Europa erbjuder någon form av rabatt för till exempel pensionärer, studenter eller ungdomar. Även vissa kundklubbar som du kanske är medlem i är ibland anslutna, så håll utkik.

Samla poäng

Reser du ofta så kan det löna sig att skaffa ett av tågbolagens egna resekort där du kan samla poäng på dina resor. Du kan sedan utnyttja poängen för att kamma hem bättre priser på tågresor. Har du tillräckligt många poäng så kan du ibland även köpa hela biljetter för dina poäng.

Var flexibel

Om det inte är viktigt för din resa att du kommer fram en viss dag och tid så är det en bra idé att kolla in de mycket tidiga eller mycket sena avgångarna, som ofta är billigare. Precis som med flygbiljetter så varierar biljettpriserna beroende på veckodag och tid på dygnet. De populära tiderna är alltid dyrare. Boka tågbiljett på obekväma tider och opopulära datum/veckodagar för att hitta de allra bästa priserna.

Jämför noga

När efterfrågan på tågbiljetterna ökar, så höjer tågbolagen priserna. Det kan i vissa fall innebära att vissa typer av biljetter, till exempel första Klass ibland kan vara billigare än andra, vanliga standardbiljetter. Ha därför inga färdiga fördomar när du bokar, utan jämför istället alla biljettyper utan förutfattade meningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *