Närbild på däcken för resan under vintern.

I Sverige är det lag på att man måste ha vinterdäck från den första december i det fall som det är vinterväglag. Det har de flesta koll på. Men vad gäller i andra länder? Kan man utgå från att de däck som sitter på bilen i Sverige även är lagliga våra grannländer? Nej, inte alls.

Även om det lag på att vinterdäck ska finnas på bilen från första december så är det tillåtet att ha dubbdäck redan från första oktober. Sen ska de monteras bort seast 15:e april. Bara man åker till grannlandet Danmark så är det lite andra regler kring dubbdäcken. Här får de tidigast monteras på första november vilket även gäller i Finland. I Finland är det heller inte ett specifikt datum som däcken ska bort utan det är Annandag Påsk som gäller.

Norge har gjort det lite mer komplicerat då lagen är olika beroende på var i landet man befinner sig. I de södra delarna får man ha dubbdäck från första november fram till söndagen efter påsk. I norra delarna finns behovet tidigare vilket gör att man får montera dem 15e oktober.

Det går att köra med dubbdäck i Oslo men det är något som i så fall beläggs med en avgift – piggdekksgebyr.

Förbjudet i vissa länder

Dubbdäck är helt förbjudet i Tyskland och Polen. De som ska söderut i Europa kommer till stor sannolikhet passera antingen Tyskland eller Polen vilket gör att man får lämna dubbdäcken hemma. Ett alternativ är då att välja friktionsdäck vilket finns i två alternativ. Däckonline har valt att kalla dessa för ”Nordiska vinterdäck” och ”Europeiska vinterdäck” men det finns olika benämningar. Det som skiljer dessa är sammansättningen av gummit. Likheten är att det är friktionsdäck vilka kan användas året runt och även på ställen som inte godkänner dubbdäck.

Vilka däck bör väljas?

Ska resan ske söderut rekommenderas dubbfria däck. Är det vinter finns en fördel att välja friktionsdäck. På sommaren kan självklart sommardäck väljas. Se även på Motormännens hemsida för mer info gällande aktuella regler kring dubbdäck/vinterdäck m.m.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *