Den österrikiska staden Bad Ischl slog spa-scenen i början av 1800-talet, men det blev nästa stora destination när Kaiser Franz Josef började använda platsen som sin sommarutflykt. När Wienens väder blev för förtryckande på sommartiden skulle Kaiser och alla sina bältesslangar ta upp insatser för de kallare alperna i Österrikes Salzkammergut. Kaiser entourage inkluderade hans följeslagare, skådespelerskan Katharina Schratt.

Det sägs att det fanns en hemlig väg mellan Kaiser sommarställe och Villa Schratt, landet hemmet Kaiser köpte för sin damvän. Det kan inte ha varit så hemligt om morgon Kaiser-observationer gjorde ordet “Åh, Kaiser hade sin guglhupf!” Del av folkmordet. Det var också allmänt känt att fru Schratt hälsade på Kaiser regelbundna besök med en nybakad guglhupf eller bundtkaka.

Bild av en "guglehupf" tårta.

Classic Guglhupf via Wikimedia

Om himlen förbjuder, misslyckades Schratts guglhupf att stiga, hon skulle beställa en från Konditorei-Kaffee Zauner . Bageriet hävdar att man fortfarande använder det ursprungliga receptet – det innehåller fyra äggulor och färsk jäst. Inget av det torkade snabba uppstigningsämnet för Kaiser, nej herrn. Guglhupf har några variationer – det finns gul kaka marmorerad med choklad, eller bara choklad, eller ibland finns tillägg som bär eller russin. Vanligtvis är den färdiga kakan dammad med socker, men det kan vara glaserat med en chokladganache.

Fram till Kaiser gjorde guglhupf populär med 1%, var kakan ansedd som en liten låg hyra eftersom det inte kräver några ingredienser. Jämför det med snobbier Sachertorte som behöver fina choklad, dubbelkräm och aprikosjuice. Den ödmjuka guglhupf är jäst, smör, mjöl, ägg och mjölk. Du kan tycka om det, men du behöver inte.

Bakverket på Zauner

Pastry fallet på Zauner av Pam Mandel

Zauner Pfarrgasse salong är en bra plats att njuta av en skiva guglhupf om du inte råkar ha en paramour som gör din bakning. Caféet har varit i Bad Ischl sedan 1832, innan Kaiser gjorde det coolt. Inställningen återspeglar den formella stilen på Kaiser tid – det finns ljuskronor och krukväxter och porträtt av kungligheter på väggarna och personalen bär obefläckade vita skjortor, men det är inte en stuffy plats. Människor i deras vandringsutrustning (eller skidkläder på vintern) blandar med damer i päls och äldre herrar som bär traditionell österrikisk klädsel. Zauner har en andra plats på flodens esplanad – den har återställts till den ursprungliga 1940-talets inredning.

Oavsett var du får din och i vilken stil är det inte bara en bit tårta. Det är en del av en kunglig tradition som involverar en Kaiser, en confidante och tårta till frukost. Du vet, enkla landnöjen, österrikisk stil.

Toppbild: Kaiservilla på Bad Ischl via Wikimedia