Pakistan är världens största producent av vallmofrön, men österrikarna är inga slouches, de producerar ca 1000 ton, årligen. Den tekniska termen för det är en hel lotta vallmo frön. Vallmofröar uppträder över hela Österrike bakning – dammar toppen av dina brödrullar, ströts över smörsmutna dumplings och inuti din tårta.

Nyligen har EU godkänt nya riktlinjer för märkning av menyer, så att dinare kan förstå om deras val innehåller mejeri, nötter, vete – de flesta av de livsmedel som avstår från det allergiska och intoleranta. Märkningsriktlinjen innehåller den aktuella nuvarande skurken, gluten.

Detta har inte varit så illa som du skulle tänka för Österrike tårta landskapet. Massor av kakor är gjorda med en mjölbas. (Om det är din allergi finns det alltid ostkaka.) Och en bra mohntorte – poppyfrökaka – är gjord med malda vallmofrön. Den grundläggande mohntorteen har inget mjöl i det (förutom vad bageri använder för att dammar pannan, och det är valfritt) så det är ett vänligt val för dem som har äkta glutenallergier. Kakan har en överraskande chokladmak för något utan choklad i det – kanske är det alla ägg. Vissa klassiska recept har så många som nio ägg i dem, och vissa använder bara äggula. Gluten kan vara ute, men kolesterol är långt in.

Waldviertel Poppy Fields av Welleschik via Wikimedia (Creative Commons)

Waldviertel Poppy Fields av Welleschik via Wikimedia (Creative Commons)

Mohntorte har sitt ursprung i Waldviertel, vilket också är där mycket av Österrikes vallmogrödor odlas. Det ligger uppe i Österrike och gränsar Tjeckien, en plats där de också är förtjust i att använda generösa mängder vallmofrön i sina desserter.

Vallmofrö används som fyllning i ett antal andra kakor och bakverk. Fröna är malda med honung och kokas i mjölk, de gör en klibbig sötpasta som används i upprullade kaffekakor och i Hamentaschen, en behandling gjord för den judiska semestern i Purim.

Poppy frö pasta används också i fachertorte, en över de tre bästa skikten dårskap av en tårta. Det nedre lagret är gul kaka kokad i honung och mjölk, mellanskiktet är vallmofrö pasta, det övre lagret är äpplen sauterade i smör och äppelknoppar. Hela saken är insvept i en brioche som skorpa. Det är den typ av kaka du vill äta ensam, på tyst plats så att du kan ligga ner och ha en rök efteråt, men det är också så trevligt att äta det i den översta rotunda i Wiens konsthistoriska museum. Inställningen är bara outdone av vad som står på din tallrik.

Det är förmodligen bäst att besöka konstgallerierna innan du njuter av det, efter att du slickat de sista smulorna på baksidan av din gaffel, kommer de barocka målningarna av damer med dunkla lår eller tjocka kerubbar eller gigantiska heroiska sköldvinkande män att verka lite Blek jämfört med överskott av din nyligen konsumerade tårta.

Det handlar om ordern, konsten först, kakan efter, och är de inte riktigt samma sak?

Toppbild: Konsthistoriches Museum, Interior, Vienna via Wikimedia (Creative Commons)