Av skäl som är svåra att spåra, är Mozart Kugel – Österrikes berömda Mozart Ball-choklad – fylld med pistaschmarsipan. Teori: Mozart gjorde flera resor till Italien som ung man och samtidigt blev han förtjust i pistaschötter som vanligtvis användes i italienska desserter.

Men.

Pistaschen har varit i handel sedan bibliska tider; Det var en högt värderad gröda. Så det är också möjligt att pistachio är mer slumpmässigt val som bygger på mutterns identitet som ett lyxartiklar – vi använder pistachio eftersom det är fint! Mozart är snygg! Så, Mozart är lika med pistachio!

Kanske. Kanske inte.

Det handlar inte bara om choklad, det handlar också om tårta. Det finns två främre löpare i Mozart-något kakan, Mozarttorte och Mozartbombe. Båda inkluderar den igenkännbara pistachiogrön marsipan.

"Aida Vienna" av Original Uploader var KF på en.wikipedia - Överförd från en.wikipedia; Överföring sägs vara gjord av User: Closedmouth .. Licensierad enligt Public Domain via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aida_Vienna.JPG#/media/File:Aida_Vienna.JPG

“Aida Vienna” av KF via Wikimedia (Creative Commons)

Mozarttorte på Café Aida går inte överbord med pistaschmarsipan, det används som ett lagerelement mellan två plattor med rik chokladkaka, och hela saken är insvept i en mocka ganacheliknande glasyr.

Aida är en kedja men en gammal: Det har varit i affärer sedan 1913. De har 30 platser i Wien, lätt upptäckta av sina rosa neonskyltar. Det är frestande att avvisa dem för deras förekomst, men det gör en orättvisa mot deras bakning. Aidas kaffe är inte bäst i Österrike, men deras tårta är kvalitet, franchise eller nr.

På Café Schwarzenberg är specialiteten Mozartbombe. Mozartbombe är på en chokladbas, som liknar en Sachertorte, och den har chokladkaka mellan lager av pistaschaktsflöde. Kakan är kupolformad och täckt i ljusgrön marsipan. Det är underbart tills du får din gaffel i det och då är det en läcker röra.

"Cafe-schwarzenberg-inden-viennaphoto-at" av Andreas Poeschek, viennaphoto.at - eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 2.0 på Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cafe-schwarzenberg-innen-viennaphoto-at.jpg#/media/File:Cafe-schwarzenberg-innen-viennaphoto -at.jpg

Cafe Schwarzenberg av Andreas Poeschek, via Wikimedia (Creative Commons)

Café Schwarzenberg öppnade 1861 och det finns bara en. Rummet har höga tak och mörka trämöbler och ett bakverk direkt vid ytterdörren som inte bara innehåller Mozartbombe, utan också en mängd andra fina kakor. Caféet är populärt bland turister, men det verkar inte som att hålla lokalbefolkningen borta. Som ett resultat är det en riktig internationell atmosfär, vad med alla de olika språk som flyter runt.

Mozart själv kan du hitta tre kvarter bort – Wien Operahus ligger precis uppe på vägen – och medan det är möjligt att höra sitt arbete, är han tyst på frågan om pistaschötter.

Översta bilden: Mozart torte på Cafe Aida av Pam Mandel