“So ein Schmarrn!” Är en praktisk österrikisk tysk slang för “Vad en röra!” Schmarrn är också namnet på efterrätt som inte är mycket mer än en förvrängd pannkaka. (Pannkaka är en slags tårta också, vänner!) Kaiserschmarrn fick sitt prefix “Kaiser” eftersom det var en favorit av kejsaren Franz Josef – han med förtrollen för Bundt kaka .

En välskött Kaiserschmarrn är dammad med pulveriserat socker och serveras varmt med en sida av ström eller aprikos sylt. Serveringsstorlekar är absurda och därför är det ofta desserten för val av mat. Tricket att göra en ordentlig Kaiserschmarrn är massor av fluffiga äggvitorer och gott om smör för att bruna pannkaka som du krypterar det i samma pan där du har bakat det.

Kaiserschmarrn görs när du beställer; Det är inte den sorts saker du väljer från ett dessertfall på caféet. Men det är inte svårt att hitta, och i några av de mer turistiska stadsdelarna i Wien ser du markiser och fönsterskyltar som utmärker Kaiserschmarrn som ett erbjudande. Låt dig inte luras av det, någon anständig liten stad gasthaus kommer att ha Kaiserschmarrn på menyn. Men planera framåt – antingen skrämma dina kamrater i att dela en order med dig eller gå in och ha det för din måltid. Det kommer att bli för mycket mat, annars.

Salzburger Nockerln via Salzburg turism

Salzburger Nockerln via Salzburg turism

Det finns en slags kusin till Kaiserschmarrn, Salzburger Nockerln, som är en soufflé, även dammad med pulveriserat socker och serverat krig med sylt. Detta är en mer klassisk ugnsbakad efterrätt-som-middag-alternativ och den här sägs ha skapats av Salome Alt, älskling av prins-ärkebiskop Wolf Dietrich Raitenau. Att vara ärkebiskop hindrade dig inte från att äta efterrätt eller ha en älskarinna med vilken du hade 15 barn.

Salzburgs Mirabell Palace byggdes för Salome Alt och de formella trädgårdarna här är väldigt vackra, särskilt på våren när blommorna är i full blomning. Det finns flera fina kaféer precis i närheten av slottet, inklusive en Konditorei Furst, där du kan få en fantastisk Mozartkugel , men om du vill ha ett klassiskt rum, korsa floden och gå till Café Tomaselli i Alter Markt. Tomaselli har varit ett café och bageri sedan 1705 och medan det är pricy och i Salzburgs turisthjärta, är det fortfarande befolket av lokalbefolkningen som kommer att läsa tidningen och äta frukost. Det är underbart på sommaren när du kan sitta ute under den utsmyckade balkongen, men det är också trevligt på vintern när du kan mysiga upp med en varm efterrätt, en stor kopp kaffe och vad du läser.

Proffstips? Bär inte svart, det pulveriserade sockret får överallt. Så ein schmarren!