“Lebkuchen” får översättas från tyska som “pepparkaka” men det är inte riktigt rätt. Ordet “pepparkakor” ställer förväntningar på att det är den typ av saker du skulle bygga ett hus av, även om den sorten används i spislig arkitektur.

Det finns också de allestädes närvarande pepparkakshjärtan, inredda i florsocker med ditt älsklings namn och ett swooping manus som säger “Ich liebe dich” – jag älskar dig – eller kanske bara “Hälsningar från den här tyska germanska staden”.

De saker som används för att leverera meddelanden eller fungera som kulinarisk sheetrock är allt bra och bra. Men mer intressant är en kakig sorts kaka fylld med honung och kryddor och bakat på vad som i huvudsak är en nattvardsskiva – på mycket tidigare dagar var bakverk pepparkakor nunnans ursprung och de fann att en nattvardsskiva höll kakorna från att hålla fast vid pannan.

Denna stil av “lebkuchen” översätts mer bokstavligen som “honungskaka”. En liknande smet är bakad i små tegelformar, skiktad med sylt, iced med choklad och toppad med kandad frukt. Den konfigurationen kommer skiktad med nougat, också – jordnötter och choklad och smör i en glasisliknande pasta – eller den kan vara lagrad med marsipan. Den runda kakan är en mer traditionell, den har vanligtvis en glasyr i glasyr, även om de kommer belagda i choklad med färgade sprinkler på toppen. De kan eller kanske inte ha russin i dem, men de är alltid mycket söta.

Bad Aussee är en vacker flodstadsby, mycket traditionell, omgiven av glaciärutjämnade berg. På huvudvägen finns en ladugård med ett jättetecken som säger ” Ausseer Lebzelterei .” (Aussee är regionen och en lebzelterei är en pepparkakafabrik.) Denna plats gör pepparkakor direkt på plats. Några dagar kan du titta igenom hans bildfönster precis inuti ytterdörren och se bagare hårt på jobbet.

Gingerbread Apartment av Pam Mandel

Gingerbread Apartment av Pam Mandel

Denna speciella pepparkakfabrik grundades år 1892 av den ungerska utbildade konditor Gustav Lewandovsky. Lewandovsky lagrade de bakade varorna på spa i staden. Viktoriansk och edwardiansk epok Den europeiska spa-kulturen måste ha varit betydligt mer övergivande än yoga- och saftens snabba situationer som de som söker återupplivning satte sig igenom idag.

Salongen som fortfarande bär Lewandowskijs namn är underbar men det är roligare att se de gamla pepparkakformarna och tappningspaketet som visas på vägarna. Det är också coolt att se maskinerna som användes när massproduktionsmetoder kom på plats, gigantiska emaljblandare, staplade ugnar och att ha så många typer av pepparkakor att välja mellan.

Det är en vägkvarter attraktion typ av plats, men mellanmålen är tusentals gånger bättre än vad du skulle få på världens största friteringspanel eller det andra största huvudet av Abraham Lincoln. Den enda nackdelen är att du kan äta alla dina souvenirer innan du får dem hemma.

Översta bilden: Bad Aussee Townscape 6/52 av Johannes Ornter via Flickr (Creative Commons)