Natursköna Island

Island är Europas mest glesbefolkade land. I snitt så bor det endast 3 invånare för varje kvadratkilometer land, och över hälften av dess invånare  bor i trakten av huvudstaden Reykjavik. Det betyder mycket i en värld där utrymme, natur och upplevelser blir mer och mer värda för varje år. Island bjuder även på en spektakulär natur som är svårt att hitta på annat håll.

Naturupplevelser står idag högt upp på resenärers önskelista och är en av orsakerna till att Island är ett populärt resmål. Turismen på Island har idag till och med gått om fisket som landets största inkomstkälla.Här kan man uppleva häftig natur, vattenfall, vulkaner, glaciärer och varma källor. Island har många skatter från naturen att bjuda på. Dramatiska lavafält, djupa kratrar och gröna dalar. Island har verkligen något för alla.

Tre tips inför din resa till Island

Här är våra tre hetaste tips på vad du absolut inte får missa på din resa till Island.

Upptäck island med hyrbil

Island är som gjort för hyrbil och bilsemester. Det är det ultimata sättet att upptäcka på egen hand allt fantastiskt som den Isländska naturen har att erbjuda.

Ge dig iväg norrut från Reykjavik och upptäck det populära naturområdet som kallas för The Golden Circle: Geysir, Tingvellir och Gullfoss. Avslutade med ett välgörande bad i den naturliga utomhuspoolen som ligger undangömd vid staden Fludir.

Fludir, Island
Fludir, Island

Eller ge dig iväg söderut längs kusten på Islands så kallade ringväg som går runt hela ön, väg 1. Besök då den lilla fiskebyn Vik där man kan uppleva en helt magisk svart strand och ett imponerande vattenfall, Skogafoss.

Detta vattenfall har en mäktig höjd på 60 meter och ligger alldeles intill vägen. Här finns chansen att stanna till och besöka några lokala bönder för en nära upplevelse. Avsluta dagen med middag och bad på det berömda spa:t Bue Lagoon. På badet kan man lugnt stanna till i flera dagar om man så vill – när du har bil så kan du själv bestämma och stanna där du trivs bäst.

Besök Thingvellir

Vi rekommenderar verkligen ett besök till den underbara nationalparken Thingvellir, ett äkta världsarv. Parken är ett centrum för politisk historia och måste upplevas.

Vid parkens ingång hittar du den vulkaniska sänka där amerikanska och europeiska kontinentalplattan möts. Parken andas historia – det var här som vikingarna samlade vad som ofta kallas världens första parlament, det isländska alltinget år 930. Idag är platsen en levande symbol för demokrati och självständighet.

Silfrasprickan, Island
Dyk och snorkla i Silfrasprickan, Island

Längre in i nationalparken hittar du Silfrasprickan som lockar dykare och är känd över hela världen för sitt kristallklara vatten med flera hundra meters sikt.

Njut av Islands äldsta varma källa: Secret Lagoon

Inget besök på Island är komplett utan ett besök till en naturlig varm källa. Islands äldsta naturliga varma källa heter Secret Lagoon och ligger nässlad i sydvästra delen av Island bland klipporna. Landskapet kring badplatsen består av rykande, naturliga källor. Källor som förr i världen användes av byborna för att tvätta kläder.

Secret Lagoon, Island
Vårt hetaste spa-tips, Secret Lagoon, Island

På sommaren är badet öppet till ända till klockan tio på kvällen och det kostar endast en tredjedel av vad det gör att besöka den mer turisttäta Blå lagunen. Reser du med barn så blir du glad över att barn också får inträdet gratis.

Det är 32–40 grader varmt i källorna. Badet i sig byggdes för över 100 år sedan, 1891 och har nyligen genomgått en total renovering. Det vi kanske gillar mest med denna källa är hur äkta den känns – de flesta av besökarna är islänningar snarare än turister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *