Hotel Sacher är en stor gammal fastighet i Wiens första distrikt. Bottenvåningen café har marmor toppade bord och röda klädsel och vänta personal är klädd i svart med vita förkläden. Det finns en vinterträdgård som vetter mot gatan och på sommartid omvandlas den till friluftsstolar. Kvarteret är fantastiskt; Hotellet ligger tvärs över gatan från operahuset. Hotellet öppnade 1875 – Grace Kelly stannade här, liksom John F. Kennedy och Rudolph Nureyev.

Skiva av Sachertorte med vispgrädde på sidan.

Den ursprungliga Sachertorte

Hotel Sacher är en vacker skiva av wiensk väldighet och säkert, om det är din första resa till Wien, borde du gå till kaféet för en Sachertorte, egenskapens namnkaka. Odds är bra du delar salongen med japanska eller tyska turister, Sacher är en Wien-institution.

Det är inte överraskande att det finns en tuff historia bakom Sachers tårta. Franz Sacher sägs ha uppfunnit kakan medan han arbetar som en lärling i Prins Metternichs Wien-palats. Precis som någon form av konditorivaror räddade han dagen då chefen blev sjuk. Han överförde Sachertorte hemlighet till sin son, Eduard, som tjänstgjorde som en lärling vid Demel, en av Wiens högsta bagerier.

Pastry Case på Cafe Demel, Wien

Pastry Case på Cafe Demel, Wien

Då blev det rörigt. Demel hävdar att Eduard sålde rättigheterna till Sachertorte. Bickering startade 1938 när Hotel Sacher hade nerver att sälja tårtan under namnet “The Original Sachertorte.” Inga tärningar, sa Demel, vi äger originalversionen. Argumentet pågick i årtionden, och till sist, på 1960-talet, avgjorde Demel och Sacher. Hotel Sacher får kalla sin kaka “The Original Sachertorte” medan Demel får sin kaka på toppen med en chokladtätning som bär Eduards namn.

Sanningen är att båda ställena gör en stjärn, om något pricy, Sachertorte. Demel har, liksom Sacher, vackra rum där man kan äta tårta; Det finns fancy ljuskronor och franska fönster och formellt klädd vänta personal och ett strålande konditori av polerat trä med mässing trim. Och själva kakan är en österrikisk klassiker, en tät chokladlagerkaka spredd med aprikosjuice och insvept i mörk chokladis.

Lämna det till de tuffa bakarna av österrikisk historia för att bestämma vilken tårta som är “original”. Du bör beställa Sachertorte så många gånger och i så många kaféer som du vill och bestämma själv vilken som är bäst.